A gyenge immunrendszer következményei

Fontos lenne az immunrendszer gyengeségét már a kezdetekkor felismerni!

Így megelőzhető lehetne a kezdeteben enyhébb, de a későbbiekben súlyosbodni könnyedén képes betegségek kialakulása.

A gyengülő immunrendszer leggyakoribb jelei a következők:

 • rendszeres megfázás vagy influenza,
 • elhúzódó gyógyulás az előbbi betegségeknél,
 • észrevehető hajlam más fertőzéses eredetű betegségekkel szemben,
 • a stressz rossz tűrése,
 • torokgyulladás,
 • kimerültség,
 • sérülések, sebek lassú gyógyulása,
 • allergia,
 • fejfájás,
 • szorongás, stressz, depresszió,
 • szénanátha,

Amennyiben gyermekén, vagy saját magán a felsoroltak közül 3 tünet egy időben tapasztalható, akkor az immunrendszernek bizony támogatásra van szüksége.

3-nál több tünet már több mint valószínű, hogy legyengült immunrendszerre utal.

A gyenge immunrendszer 8+1 jelzése Dr. Hermann Geesing Életerő-életstílus c. könyve alapján:

1.- Túl gyakori nátha, megfázás vagy influenza 

Tudni kell, hogy gyermekkorban mondjuk az évi 3-4 meghűlés, 1 torokgyulladás, vagy valamilyen tipikus gyermekbetegség nem feltétlenül utal gyenge immunrendszerre.

Sokkal inkább tekinthető figyelmeztető jelzésnek, ha az átlagnál gyakrabban döntenek le a lábunkról bennünket légúti panaszokkal járó fertőzések és/vagy vírusok. Amennyiben egy betegség, legyen szó akár a közönséges nátháról, nehezen múlik, vagy még 2-3 hét elteltével is gyengít bennünket, az már egyértelmű jele lehet a gyenge immunrendszernek.

2.- Akné megjelenése

A pubertáskori akné egyértelműen a hormonindíttatású immunszupresszió (szó szerinti jelentése „immunitást elnyomó”) hatására jelenik meg. Még ha elsőre azt is gondoljuk, hogy az akné megelőzése pusztán higiéniai feltételek biztosításával megvalósítható lenne, tévedünk. Gondoskodnunk kell ugyan bőrünk (mint az immunrendszer első védvonalának) állapotáról, de tudnunk kell, hogy az immunrendszer terheltsége, a vitaminokban és enzimekben szegény táplálkozás egyaránt hajlamosító tényezője az aknénak.

3.- Herpesz-vírus

A herpesz a nem tökéletesen működő immunrendszer jele. Tévesen ítéljük meg, ha azt gondoljuk, hogy egy kellemetlen „velejáró”!

4.- A szemölcs is több egy szépséghibánál!

A szemölcs mögött vírusfertőzés rejtőzik. Immungyengeség idején (pl. a pubertáskorban, terhesség alatt is) szemölcsök gyakran képesek megtelepedni a bőrön.

5.- Antibiotikumok: A panaszmentesség nem azonos az egészséggel!

Az antibiotikumok sok esetben valóban szükségesek ahhoz, hogy a beteg a gyógyulás útjára léphessen, azonban nem megfelelő alkalmazásuk hasonlóan káros lehet az egészség szempontjából. Hiába is érezzük jól magunkat, a képlet csalóka, ugyanis a szervezet hasznos baktériumainak és bélflórának az egyensúlya negatívan módosulhat az antibiotikumok hatására.

6.- Székrekedés

Felnőtt korban a székrekedés gyakorta a hiányos enzim -és vitaminellátás következménye, ami a immunrendszer veszélyeztetettségéből adódik.

7.- Allegia

Az allergiát kiváltó ’immunkomplexumok’ lebontása a szervezet védekező rendszere számára kimondottan megterhelő. Az allergiás panaszok jelzik az immunrendszer helytelen reakcióit.

8.- Cukorbetegség

A diabétesz 1-es típusa egyértelműen autoimmun eredetű, tehát a helytelen immunválasz következménye: az immunrendszer T-sejtjei tévesen érzékelik, és megtámadják a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

9.- Magas vérnyomás

Magas vérnyomás legtöbbször érelmeszesedés következménye. A legújabb kutatások szerint ennek igen is köze lehet a gyenge immunrendszerhez (a zsírok például gyulladásos folyamatok eredményeképpen rakódnak le az érfalra).

Az sem véletlen, hogy magas vérnyomás kezelésekor alkalmaznak immunterápiát.

+1 Aki hajlamos túl sokat, túl zsírosat vagy édeset enni (…)

(…) az masszívan terheli immunrendszerét, melyet arra kényszerít, hogy funkcióit az emésztőtraktusra összpontosítja, elvonva így a figyelmet egy-egy fertőzésről.

Milyen okok vezethetnek az immunrendszer gyengüléséhez?

Amennyiben a szervezet minőségben és/vagy mennyiségben nem jut hozzá a szükséges és alapvető tápanyagokhoz, védekező mechanizmusai és immunfunkciói sérülnek. 

Hasonlóan alapvető oka az immungyengülésnek a szervezetben felhalmozódó túl sok méreganyag (ételszínezékek, tartósítószerek is ide tartoznak), mely hatására az immunrendszer működése túlterheltté válik.

>> A felesleges kilók az immunrendszer számára is ártalmasak, amellett, hogy a szívbetegségek kockázatát megnövelik! A túlsúly pl. megzavarhatja a hormonháztartást, gyulladásokhoz vezethet melyek lekötik az immunfunkciókat!

>> Kiszáradt légutak esetén a kórokozók könnyebben a szervezetbe juthatnak, ugyanis ezt a folyamatot ilyen állapotban kevésbé képes gátolni az orr nyálkahártyája.

>> Az’ American Psychological Association’ tanulmánya szerint a hosszú időn át érzett stressz ártalmas az immunműködés szempontjából.

>> Egy amerikai tanulmány szerint a napi 100g cukor elfogyasztása már korlátozhatja a fehérvérsejtek immunfunkcióját.

>> A huzamosabb időn át nem biztosított napi folyadékszükséglet. A folyadékigény ugyan személyenként változhat (valaki tovább bírja, valaki nem igazán), ám elmondható, hogy a víznek a hidratálás és a méreganyagok eltávolításában egyaránt szerepe van.

A megfelelően hidratált szervezetet a vizelet halvány sárga színe jelzi.

Fenyegető következmények:

A gyengülő vagy legyengült immunrendszer következménye lehet az állandó fáradtság és tartós kimerültség, mely akár a krónikus fáradtság-szindrómában (CFS – Chronic Fatigue Syndrome) is megnyilvánulhat.

A kevesebb pihenés, a rossz közérzet a fáradtsággal egyetemben negatív hatással lehet a munkahelyi teljesítményre is.

Amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet a legyengült immunrendszer ellensúlyozására, előfordulhat, hogy az immunrendszer betegségeivel is számolnunk kell!

Az immunrendszer betegségei:

Immunhiányos állapot
Az immunrendszer gyengeségének következtében fellépő immunzavar. Visszatérő fertőzésekkel jellemezhető betegség. A fertőzéseket gyakran az alapesetben ártalmatlan kórokozók okozzák. Az immunhiányos állapotok nehezen gyógyíthatóak.

Autoimmun betegségek
Autoimmun betegségek a téves immunválasz következményeképpen alakulnak ki. Statisztikák szerint előfordulásuk a fejlett országokban meredeken nő. A betegség okai közé az immunológiai tényezők (mint a legyengült immunrendszer), genetikai okok, vagy környezeti hatások sorolhatóak.

Allergiás reakció
Az immunrendszer betegségei közé sorolható. Az allergiás reakciót sokan egy allergénre (antigénre) adott kóros intenzitású immunreakciónak tartják.

AIDS
Az AIDS angolul ’Acquired Immune Deficiency Syndromw’, vagyis szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Progresszív immunhiányos állapot, mely a HIV-vírus fertőzésének következménye. A HIV-vírus célba veszi a szervezet védekező mechanizmusaiban nélkülözhetetlen T4 limfocitákat, valamint az óriási falósejteket, a makrofágokat.

A HIV-fertőzés következtében az immunrendszer gyengül, az immunsejtek száma folyamatosan csökken. Az AIDS jelenleg nem gyógyítható betegség!

Fehérvérűség
Ismertebb nevén a leukémia. A vérképzőrendszer rosszindulatú daganatos betegsége, mely a vérképző sejtekből indul ki.  A csontvelőben vagy nyirokszervekben képződő kóros sejtek a vérben testszerte féktelenül szóródhatnak.

A fehérvérűség elnevezés a vér igen magas fehérvérsejt-koncentrációjára utal.

Egy kis odafigyeléssel, egészséges életmóddal, a tápanyagok gondos pótlásával az immunrendszer legyengülése alapvetően megakadályozható lenne! Olvasson tovább >>>